Τοπικά Προϊόντα

Στον Αγρό ευδοκιμούν όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα, με τα οποία οι ντόπιοι παράγουν το γνωστό σ΄ όλους μας, ροδόσταγμα του Αγρού.

Το ροδόσταγμα κυρίως παρασκευάζεται από τη ρόδη τη δαμασκηνή, είδος τριανταφυλλιάς, που την διαδεδομένη ύπαρξη της, την οφείλει σε μια ξακουστή προσωπικότητα του Αγρού, το Νέαρχο Κληρίδη. Ο τελευταίος διέδωσε στο χωριό το συγκεκριμένο είδος τριανταφυλλιάς, της οποίας τα τριαντάφυλλα διακρίνονται για το ξεχωριστό άρωμα τους και είναι τα πλέον κατάλληλα για την παραγωγή ροδοστάγματος. Λίγα χρόνια μετά, ο Αγρός με πρωτοβουλία το Νέαρχου Κληρίδη, αποκτά και τον πρώτο αποστακτήρα, απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγή ροδοστάγματος.

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του ροδοστάγματος, απαιτεί τη χρησιμοποίηση του αποστακτήρα, που αποτελείται από δυο βασικά μέρη, το καζάνι και το βαρέλι, το οποίο είναι γεμάτο με νερό. παραγωγή του ροδοστάγματος, όπως δίνεται από τους παλαιότερους παρασκευαστές ακολουθεί την εξής πορεία: • Τα τριαντάφυλλα τοποθετούνται στο καζάνι, όπου ρίχνεται και το νερό. Ο παραδοσιακός υπολογισμός ορίζει για κάθε μια οκά τριαντάφυλλα δυο και μισή οκά νερό. • Στο μεταξύ,, το καζάνι φλέγεται και οι υδρατμοί που δημιουργούνται κατευθύνονται μέσω ενός χάλκινου σωλήνα, προς τη βαρέλι με το νερό. • Από το βαρέλι, όταν οι υδρατμοί υγροποιηθούν μετατρέπονται σε ροδόσταγμα.

Η παραδοσιακή περιγραφή παραγωγής ροδοστάγματος καταλήγει με ενθουσιασμό, πως από κάθε οκά τριαντάφυλλα παράγονται δυο οκάδες ροδόσταγμα.

(πληροφορίες από τα τεύχη περιοδικού «Αγρός»)

Στον Αγρό φτιάχνονται διάφορα γλυκά, τα οποία έχουν τις ρίζες τους, στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά γλυκά στον Αγρό, είναι του κουταλιού.

Υπάρχουν σαράντα με πενήντα διαφορετικά είδη γλυκών του κουταλιού, όπως το καρυδάκι, το κεράσι, το καρπούζι, το σταφύλι, το κυδώνι και το τριαντάφυλλο. Το τελευταίο μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι του χωριού, έχει ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το γλυκό τριαντάφυλλο βοηθά στη καλύτερη λειτουργία των εντέρων, όπως δυσκοιλιότητα.

Οι Αγρότες παρατηρούν πως από τα γλυκά του κουταλιού, αυτό που έχει μεγαλύτερη ζήτηση από τους επισκέπτες είναι το γλυκό καρυδάκι.

Τα γλυκά του κουταλιού, για να ετοιμαστούν χρειάζονται δυο μέρες ψησίματος στο σιρόπι, το οποίο παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό.

Οι Αγρότισσες παρασκευάζουν ένα ιδιαίτερα δροσιστικό γλυκό, το μαχαλεπί. Το τόσο δροσιστικό γλυκό, σερβίρεται κρύο με ροδόσταγμα, το οποίο ο Αγρός φημίζεται.

Συμπερασματικά, ο Αγρός διαθέτει μεγάλη ποικιλία γευστικών απολαύσεων, οι οποίες όμως έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής.

Τα αλλαντικά του Αγρού ξεχωρίζουν στη γεύση και στη μυρωδιά, γεγονός που το οφείλουν στον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής τους. Τα αλλαντικά του Αγρού, είναι κυρίως καπνιστά και κρασάτα. Τα αλλαντικά του Αγρού, παρασκευάζονται σύμφωνα με τη παραδοσιακή κυπριακή συνταγή.

Αρκετά γευστικά αλλαντικά είναι το χοιρομέρι, η λούντζα και το μπέικον. Τα τρία αυτά αλλαντικά έχουν ως βάση τους, το χοιρινό κρέας , το κρασί και το αλάτι.Το χοιρομέρι μπαίνει πρώτα στο αλάτι, στο κρασί και τέλος στο καπνιστήρι, όπου τον συμπιέζουν για να βγουν τα υγρά. Όλη η διαδικασία διαρκεί τρεις μήνες.

Η λούντζα και μπέικον περιέχουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μπαχαρικά της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνα , τον κόλιαντρο. Τόσο η λούντζα, όσο και το μπέικον, για ετοιμαστούν χρειάζονται δυο εβδομάδες. Αφού τοποθετηθούν στο κρασί με το αλάτι και το κόλιαντρο, στη συνέχεια περνούν από το καπνιστήρι, απ’ όπου αποκτούν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. v

Ένα άλλο ιδιαίτερα αγαπητό αλλαντικό στην Κύπρο,το οποίο παρασκευάζεται και στον Αγρό, είναι τα λουκάνικα. Τα λουκάνικα έχουν ως κύρια συστατικά τους το χοιρινό κιμά, το κρασί, το αλάτι, τον κόλιαντρο και άλλα μπαχαρικά. Τα λουκάνικα, αφού περάσουν από το καπνιστήρι, είναι έτοιμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπου μια βδομάδα.

Τέλος, στον Αγρό παρασκευάζεται ένα από τα πιο εύγευστα και ιδιαίτερα πικάντικα αλλαντικά, ο παστουρμάς. Ο παστουρμάς αποτελείται από βοδινό, ποικιλία μπαχαρικών, σκόρδο και αλάτι. Χρειάζεται περίπου τρεις μέρες για να ετοιμαστεί και απαιτεί στέγνωμα στο ήλιο.

Χωρίς αμφιβολία οι βιοτεχνίες αλλαντικών του Αγρού, κατάφεραν να διασώσουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των κυπριακών αλλαντικών, με πλούσια γευστική επιτυχία.

Your text...